Robinia hout

Robinia hout

Robinia hout, natuurlijk en uniek

In geen tijd heeft Robinia hout de speeltoestellen sector veroverd. De natuurlijke en unieke look van het hout zorgt ervoor dat de speeltoestellen en sporttoestellen gemaakt van Robinia hout uitstekend passen in een natuurlijke speeltuin.

Elke Robinia boomstam is uniek, waardoor ook elk speeltoestel of sporttoestel uniek is. 
Bij Dadiplay houden we van Robinia, daarom dat we je graag wat meer vertellen over deze unieke Europese houtsoort.

Robinia, het meest duurzame hout in Europa

Robinia of acacia hout is het meest duurzame hout beschikbaar in Europa. Het is van nature bestand tegen de invloeden van externe factoren en hoeft daarom niet behandeld te worden.

Het Robinia hout onderscheidt zich door uitzonderlijke hardheid, weerstand tegen vocht of contact met de grond. Daarom is het een ideaal materiaal dat graag wordt gebruikt voor productie van houten speeltoestellen en nu ook zelfs sporttoestellen. Bij het verwerven van het Robinia hout zijn we er zeker van dat het afkomstig is van Europese plantages met FSC®-certificaat (FSC®-C163573) en andere gecontroleerde bronnen, waardoor we ons bekommeren om de toekomst in lijn met duurzame ontwikkeling.

Kind met Robinia

Een natuurlijke kleur

Robinia hout of Acaciahout wordt gekenmerkt door een natuurlijke lichte kleur die kan veranderen onder invloed van weersomstandigheden en vochtigheid.

Het is een natuurlijk proces bij het gebruik van organische natuurlijke materialen. Het gebruik van natuurlijk Robinia-hout opent de deur naar ontdekking en fantasie: kinderen kunnen natuurlijke materialen ervaren op een speelplaats of speeltuin. Zoals uit onderzoek blijkt, veroorzaakt spelen in een natuurlijke omgeving positieve psychologische reacties bij kinderen, vermindert het stress en veroorzaakt het een algemeen gevoel van rust en tevredenheid.

De eigenschappen van het Robinia hout

Er zijn spanningen in massief hout waardoor scheuren ontstaan. Ze hebben geen negatief effect op de duurzaamheid van de constructie en verhogen ook niet het risico op rot of schimmel. Vanwege de natuurlijke eigenschappen van hout sluiten scheuren zichzelf, afhankelijk van externe omstandigheden. Het is een natuurlijk proces en daarom kunnen dergelijke houtveranderingen na verloop van tijd optreden. Grotere scheuren vereisen reparatie in overeenstemming met onze gebruiksaanwijzing. Structuurveranderingen van hout die het risico van constructieschade veroorzaken, worden gedekt door 15 jaar garantie.

Bij regelmatige inspecties moet rekening worden gehouden met grote vervormingen, vooral wanneer dergelijke vervormingen optreden op plaatsen waar grote belastingen de constructie beïnvloeden, zoals een glijbaan, brandweerpaal, enz. Of op plaatsen waar een scheur een risico op beknelling veroorzaakt. Om te controleren of een scheur, knoesten of krassen veiligheidsproblemen kunnen veroorzaken, moet het worden gecontroleerd met de toepasselijke veiligheidsnormen. Als een vervorming geen schending van de toepasselijke veiligheidsnorm veroorzaakt, wordt dit beschouwd als een natuurlijk kenmerk van Robinia-hout en een dergelijke scheur valt niet onder de garantie. In plaats daarvan, in situaties waarin de grootte van een scheur of spleet een groot risico op constructieschade veroorzaakt, zijn we verplicht om een vervangend element te leveren onder de voorwaarden beschreven op de garantiekaart.

Meisje met robinia cirkel
Meisje met Robinia hout
Kind met Robinia

Een unieke hout textuur​

Knoesten zijn een natuurlijk element in het uiterlijk van Robinia hout. Dit zijn de plekken waar takken uit de boomstam groeiden. Door de natuurlijke houtstructuur kunnen kinderen met de natuur in aanraking komen en voelen aan de natuurlijke elementen.

Tijdens de productie wordt elke balk gecontroleerd op normen en veiligheid. Natuurlijke knoesten zijn toegestaan en het kan voorkomen dat een dergelijke knoest wordt verwijderd of eruit valt, wat leidt tot een opening of spleet. Dan moet zo’n plek worden behandeld volgens de onderhoudsinstructies. Ook tijdens regelmatige inspecties dient hier aandacht aan te worden besteed.
Wij als verantwoordelijke fabrikant willen er zeker van zijn dat de speelplaats van Robinia regelmatig wordt onderhouden. Waardoor de functionele kenmerken volledig behouden blijven en de veiligheid op het hoogste niveau wordt gehouden.

Natuurlijke vormen

Natuurlijke vervormingen van hout geven de Robinia speeltuin zijn unieke vorm en specificiteit. Elke balk is origineel en uniek in zijn soort en verschilt over de hele lengte in vorm, diameter en lengte. De toepassing van een speciaal systeem voor verbindingen en de voorbereiding van kleine montagewerken maken het mogelijk om de speeltoestellen en sporttoestellen uit Robinia hout makkelijk te monteren. Hierdoor is de plaatsing van de speeltoestellen altijd gelijk en voldoet de uitrusting aan de veiligheidsnorm.

Weersomstandigheden, periodieke veranderingen in vochtigheid en temperatuur als gevolg van seizoenswisselingen kunnen houtscheuren veroorzaken. Om de verwachte duurzaamheid te garanderen, is het juiste onderhoud vereist, waardoor de veiligheid en het aantrekkelijke uiterlijk van de apparatuur gedurende vele jaren behouden blijven.

Natuurlijke vormen robinia

De unieke eigenschappen van onze Robinia speeltoestellen en sporttoestellen

RVS robinia

Duurzame metalen elementen

Om de hoogste kwaliteit en levensduur van de producten uit de Robinia-reeks te garanderen, hebben we ze verrijkt met leuningen, glijbanen en andere constructie-elementen van hoogwaardig roestvrij staal en thermisch verzinkt staal.

Veilige afwerkingen robinia

Veilige afwerkingen

Door houtbewerking door middel van slijpen maken we het oppervlak glad, verwijderen we eventuele bramen en onregelmatigheden en zorgen we ervoor dat het product er zowel esthetisch goed als veilig uitziet.

HPL platen robinia

Anti-slip HPL platen

Antislip HPL-platen zijn een uitstekende aanvulling voor verschillende soorten trappen en kleine platforms. Dankzij de hoogste kwaliteit is het bestand tegen chemische en biologische factoren, het effect van UV-stralen en wisselende atmosferische omstandigheden. De veilige antislipstructuur, ingetogen kleuren en een natuurlijke uitstraling combineren perfect met de houtstijl van het assortiment.

Lachende meisjes op robinia

Kwaliteitscontrole

De producten ondergaan vele stadia van controle. Onze kwaliteitsspecialisten gebruiken een laboratorium dat is uitgerust met moderne apparaten en meetapparatuur om de kwaliteit van de materialen te beoordelen. Het hout wordt in verschillende fasen verwerkt. Het wordt gedroogd, zorgvuldig geselecteerd en geslepen om het product van de hoogste kwaliteit te leveren. Om het effect van houtsplijten, veroorzaakt door de spanning erin, te voorkomen, zijn de uiteinden van de balken bovendien met bouten kruislings verstevigd.

Houten lat robinia fabriek

Verpakking en transport

Alle elementen zijn zo verpakt dat ze zowel wegtransport (bestelwagen, trailer of vrachtwagen) als zeetransport of luchttransport mogelijk maken. De juiste verpakking van elementen optimaliseert de ruimte en transportkosten waardoor ook gemakkelijk kan worden gelost zonder de noodzaak van een kraan of speciaal gereedschap.

Assemblage robinia

Snelle en eenvoudige installatie

Alle producten worden voorafgaand aan verzending in de fabriek geassembleerd om beknellingsrisico's te voorkomen. Er is een speciaal verbindingssysteem ontwikkeld, onder andere vertegenwoordigd door passende ondersnijdingen, gespecialiseerde connectoren en snijgaten op belangrijke plaatsen. Dankzij leesbare instructies en de individuele markering van elementen is een snelle en eenvoudige montage mogelijk en is geen gespecialiseerde kennis of apparatuur vereist.

Jaarlijks verlof

We zijn gesloten van 13 juli tot en met 4 augustus 2024.

Prijsaanvragen kunnen nog steeds ingediend worden via de website.
Tijdens de verlofperiode ontvangt u met een aantal dagen vertraging uw offerte voor speeltoestellen of sporttoestellen.
Offertes voor grondwerken of valondergronden worden na onze verlofperiode behandeld.