Casestudies van inclusieve speeltuinen en sportzones

Laat je inspireren door onze casestudies

Kind op rolstoelcombinatie

Inclusieve speel- en sportzones spelen een cruciale rol in het bevorderen van gelijkheid en toegankelijkheid voor alle kinderen. Deze casestudies illustreren hoe succesvolle projecten zijn gerealiseerd om ervoor te zorgen dat kinderen met en zonder beperkingen samen kunnen spelen en sporten.

Rolstoeltoegankelijke combinatie met vogelnestschommel

Inclusieve speeltuin UZ Gent

Projectoverzicht

Bij het Universitair Ziekenhuis Gent hebben we een inclusieve speeltuin gerealiseerd speciaal voor de kinderen van de revalidatieafdeling. Deze speeltuin is ontworpen om kinderen met verschillende capaciteiten samen te laten spelen en biedt een breed scala aan toegankelijke speeltoestellen.

Speeltoestellen
  • Rolstoeltoegankelijke wip: Een speciaal ontworpen wip waar kinderen met een rolstoel gemakkelijk kunnen inklikken en meedoen.
  • Rolstoeltoegankelijke trampoline: Een trampoline die gelijk is met de grond, zodat kinderen in een rolstoel eenvoudig op en neer kunnen gaan.
  • Rolstoeltoegankelijke pingpongtafel: Een tafel die zodanig is ontworpen dat rolstoelgebruikers er gemakkelijk bij kunnen.
  • Rolstoeltoegankelijke speelcombinatie: Een combinatie van verschillende speeltoestellen die toegankelijk zijn voor kinderen in een rolstoel.
  • Vogelnestschommel: Een schommel die voldoende ruimte biedt voor kinderen met verschillende behoeften.
  • Taludglijbaan: Een hellende glijbaan die rolstoeltoegankelijk is.
  • Rolstoeltoegankelijk speelhuisje: Een huisje waarin kinderen in een rolstoel gemakkelijk kunnen spelen.
  • Rolstoeltoegankelijke lachspiegel en dubbel muziekpaneel: Speelpanelen die kinderen uitnodigen om samen te spelen en plezier te hebben.
Ontwerp en Ondergrond

Alle toestellen zijn toegankelijk via een speels betonpad gecombineerd met rubberen gietvloeren. Deze ondergrond zorgt voor extra veiligheid en maakt het mogelijk voor rolstoelgebruikers om zich gemakkelijk door de speeltuin te verplaatsen.

Nico De Neef Realisatie UZ Gent

Bijdrage en impact

De speeltuin werd mede mogelijk gemaakt door de inspanningen van Nico De Neef en de vzw Ultrakid Johannes. Door de organisatie van het Gents Boksgala, zamelde Nico De Neef een groot bedrag in om dit project te realiseren. Daarnaast droegen ook het UZ Gent en het Fonds Emilie Leus bij aan de financiering van de speeltuin. Dankzij deze inclusieve speeltuin kunnen zowel kinderen met als zonder beperking samen spelen en hun revalidatieproces op een plezierige manier ondersteunen.

Rolstoeltoegankelijke combinatie met vogelnestschommel UZ Gent

Media coverage

De opening van de speeltuin kreeg veel media-aandacht. Artikelen in lokale kranten benadrukten de impact van de speeltuin en het belang van inclusieve speelruimtes.

  • Het Nieuwsblad: “Op de trampoline met een rolstoel: UZ Gent wijdt inclusieve speeltuin in.”
  • Het Laatste Nieuws: “In deze Gentse speeltuin kunnen ook kindjes met beperking helemaal losgaan: ‘Met rolstoel op de trampoline? Geen probleem.'”


Deze casestudy toont aan hoe een inclusieve speeltuin niet alleen bijdraagt aan het welzijn van kinderen tijdens hun revalidatie, maar ook sociale integratie bevordert door een gedeelde speelruimte te creëren voor kinderen met verschillende capaciteiten.

Door dergelijke projecten te realiseren, kunnen we ervoor zorgen dat inclusieve speel- en sportzones een positieve impact hebben op de gemeenschap en bijdragen aan een meer inclusieve samenleving.

Jaarlijks verlof

We zijn gesloten van 13 juli tot en met 4 augustus 2024.

Prijsaanvragen kunnen nog steeds ingediend worden via de website.
Tijdens de verlofperiode ontvangt u met een aantal dagen vertraging uw offerte voor speeltoestellen of sporttoestellen.
Offertes voor grondwerken of valondergronden worden na onze verlofperiode behandeld.